Prinses Margriet bezoekt Sportpoli - Esther Vergeer Foundation

Prinses Margriet bezoekt Sportpoli Esther Vergeer Foundation

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft dinsdagmiddag 19 april een werkbezoek gebracht aan de Sportpoli van de Esther Vergeer Foundation in Amsterdam UMC. De stichting zet zich in voor de sportieve integratie van kinderen met een lichamelijke beperking.

De Esther Vergeer Foundation heeft afgelopen maanden Sportpoli’s geopend in vijf academische kinderziekenhuizen. De Sportpoli wordt als extra consult toegevoegd aan de gesprekken met de behandelend artsen en zorgprofessionals. Kinderen met een lichamelijke beperking krijgen van de Esther Vergeer Foundation een persoonlijk begeleidingstraject waarin gekeken wordt naar de sportwensen, -behoeften en mogelijkheden van het kind. Zo wordt uiteindelijk een reguliere sportvereniging gevonden die bij het kind en zijn/haar beperking past.
Prinses Margriet bezoekt Sportpoli - Esther Vergeer Foundation
Esther Vergeer gaf tijdens het bezoek een korte toelichting op het werk en de doelstellingen van de Sportpoli. “De stap naar sporten op een sportvereniging is voor kinderen (en ouders) best wel heel groot. De Foundation heeft veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van ouders en kind naar een passende sport. We zien dat juist die persoonlijke begeleiding essentieel is. Als een kind blij wordt van sporten, dan heeft dat ook een positieve impact op het hele gezin. Door de realisatie van de Sportpoli kunnen wij nog veel meer kinderen naar sport gaan begeleiden; hoe mooi is dat?!”.

Prinses Margriet bezoekt Sportpoli - Esther Vergeer Foundation

Prinses Margriet op bezoek bij de sportpoli van de Esther Vergeer Foundation in Amsterdam UMC
Foto’s: Mathilde Dusol

 

Hoogleraar kinderrevalidatie Annemieke Buizer en kinderfysiotherapeut Mirjam van Eck, vertelden de Prinses over het belang van sport en de Sportpoli voor de kinderen. “Het is zo goed om te zien dat er zoveel kinderen zijn gaan sporten in deze omgeving. Sport en bewegen is essentieel voor de kinderen. Het vormt een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven, maar het verhoogt ook de kwaliteit van leven. Ze krijgen meer sociale contacten en ze voelen zich zelfverzekerder. Gaan sporten stimuleren we al heel lang, maar nu is echt concreet met de Esther Vergeer Foundation Sportpoli in het ziekenhuis.”

Prinses Margriet bezoekt Sportpoli - Esther Vergeer Foundation

Louise

In gesprek met ouders en kind
De Prinses kreeg te zien hoe een intake-gesprek met een kind en de ouders in zijn werk gaat en welke belemmeringen er soms zijn voor de aansluiting bij een ‘gewone’ sportvereniging. Een tweede ouder en kind lichtten de Prinses in over de vervolgstappen in het begeleidingstraject en over de sportbeleving van het kind sinds de bemiddeling van de Esther Vergeer Foundation.

Prinses Margriet bezoekt Sportpoli - Esther Vergeer Foundation

Fleur

De Esther Vergeer Foundation – Elk kind de kans om ‘gewoon’ te sporten

In 2015 is de Esther Vergeer Foundation gestart met de Join the Club projecten, waarbij kinderen (4 tot 21 jaar) met een lichamelijke beperking ‘gewoon’ kunnen sporten bij een gewone vereniging. Inmiddels is de Foundation actief op circa honderd sportverenigingen en waardoor honderden kinderen met een lichamelijke beperking wekelijks wordt gesport. Het uiteindelijke doel is om echt alle kinderen met een lichamelijke beperking een kans te geven om ‘gewoon’ te sporten; net als ieder ander kind!

 

De realisatie van de Sportpoli’s van de Esther Vergeer Foundation in de academische kinderziekenhuizen is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Op korte termijn volgen meer Sportpoli locaties.