SPORTPOLI

Kinderen met een lichamelijke beperking krijgen na een serie medische onderzoeken en voortgangsgesprekken een Sportpoli consult, waar het gaat over wat ze wél kunnen: sporten. Het vormt de start van een persoonlijk begeleidingstraject naar een sportvereniging die bij het kind en zijn/haar beperking past en waar het welkom is. Waar plezier wordt beleefd, fysieke uitdaging geldt en het zelfvertrouwen groeit. Zo geeft de Esther Vergeer Foundation echt alle kinderen met een lichamelijke beperking de kans om ‘gewoon’ te sporten!

SPORTPOLI’S in de Academische Kinderziekenhuizen.

Kinderen met bijvoorbeeld Spina Bifida, CP, Turner, Noonen, bewegingsstoornissen en spierziekten bezoeken 1 of meerdere keren per jaar een multidisciplinaire poli in het ziekenhuis. Tijdens deze poli’s komt een aantal kinderen tegelijk naar het ziekenhuis en gaan kind en ouder(s) langs alle behandelend artsen en zorgprofessionals.

 

De artsen, zoals bijvoorbeeld de neurochirurg, neuroloog, kinderarts, revalidatiearts, orthopeed en uroloog, maar ook de fysiotherapeut, medisch maatschappelijk werker en coördinator, spreken om de beurt het kind (en de ouders) in een zogenoemde carrousel. Ze monitoren de medische situatie en de ontwikkelingen van het kind door onderzoeken en het uitgebreid stellen van vragen.

De Esther Vergeer Foundation Sportpoli wordt tijdens deze poli’s als ‘extra consult’ toegevoegd. En dat consult gaat vérder dan informeren: we inspireren ouders en kinderen over de kansen die sport biedt, enthousiasmeren over de mogelijkheden die er voor het kind zijn en bieden persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een fijne plek om structureel te sporten in de woonomgeving van het kind.