Esther Vergeer opgenomen in Tennis Hall of Fame

Esther Vergeer is op 22 juli jl opgenomen in de international Tennis Hall of Fame. Binnen de tennissport wordt het toetreden tot de Tennis Hall of Fame als één van de grootste erkenningen gezien. In de lijst staan onder meer Kim Clijsters, John McEnroe, Pete Sampras en Martina Navratilova. 

In Newport op Rhode Island, waar tevens het museum van de International Tennis Hall of Fame te vinden is, trad Vergeer samen met rolstoeltennisser Rick Draney toe. Hiermee komt Vergeer in een elitelijst met 263 andere oud-tennislegendes.

Esther Vergeer International Tennis Hall of Fame 2023

Tijdens haar actieve carrière (2000 t/m 2013) stond Esther maar liefst 668 weken eerste op de wereldranglijst en schreef ze 470 achtereenvolgende partijen op haar naam en won 136 titels als dubbelspeelster.

Voor een volle menigte van familie, vrienden, fans en mede-Hall of Famers werden Vergeer en Draney de zesde en zevende rolstoelatleten die werden vereeuwigd, samen met Brad Parks, Randy Snow, Chantal Vandierendonck, David Hall en Monique Kalkman-van den Bosch. Hun inductie is de eerste keer in de geschiedenis van de Hall of Fame dat twee rolstoelkandidaten in hetzelfde jaar werden gekozen.

“Ik accepteer deze eer, en ik ben me bewust van de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt: een verantwoordelijkheid om de volgende generatie tennissers, inclusief rolstoeltennissers, te inspireren om liefde voor de sport te koesteren en wegen te creëren voor individuen die durven dromen”, vertelt Esther. 

"Tennis gaf me vertrouwen. Tennis maakte me aan het lachen. Tennis zorgde ervoor dat ik de controle over mijn leven terugnam, in mezelf geloofde, erop vertrouwde dat alles goed zou komen. Ik heb me nog nooit zo op mijn gemak gevoeld als op een tennisbaan."

Esther, de meest succesvolle Paralympische sporter die Nederland ooit heeft gekend, dankt haar nominatie aan haar indrukwekkende carrière binnen het rolstoeltennis. Niet alleen won zij zeven keer Paralympisch goud (enkel- en dubbelspel), ook was ze 25 keer eindwinnares van de vier Grand Slam toernooien. Daarnaast wordt Esther geroemd om haar activiteiten buiten de baan: in 2004 richtte zij de Esther Vergeer Foundation op. De foundation laat kinderen met een lichamelijke beperking kennismaken met sport en de positieve effecten hiervan. Ook is Esther Chef de Mission van Paralympisch TeamNL.

"Het is heel bijzonder om op deze manier onderdeel te worden van de tennisgeschiedenis. Dit de grootste eer die je kunt krijgen. Voor mij als atleet, mens en voor mijn resultaten."

Esther Vergeer Tennishall of Fame 2023